pondělí 14. října 2013

O Doubravce - 1.část

Na parapetu otevřeného okna si načervenalé paprsky právě probouzejícího se sluníčka hledaly cestičku do pokoje a kohout na něm posazen natahoval krk ke svému táhlému a otravnému ,,Kikirikýýý,‘‘.
,,Zikmundeeee, ještě pět minut jo?‘‘ Ozvalo se přidušené zasténání zpod nadýchané peřiny a osoba vydávající tyto zvuky schovala svá bosá chodidla zpět do tepla. Kohout se uraženě nafouknul a se zapleskáním křídel seskočil z parapetu dolů, až z něj odlétlo ryšavé pírko, které dopadlo na dřevěnou podlahu.
,,..nadělám z tebe dračí řízky ty jedna koule okřídlená!‘‘ osoba ležící pod peřinou rozmáchla při tomto snovém výkřiku obě ruce a praštila se loktem o okraj postele, až z toho snít přestala a vystřelila do sedu, jakoby jí někdo kousnul. Kaštanově hnědé vlasy do půli zad měla rozcuchané a mnula si loket se slovy ,,jaujaujau.‘‘ Poté co bolest odezněla, podívala se zelenohnědýma očima ven z okna a uviděla, že slunce už dávno vystoupalo na obzor.
,,Zikmundeeeeee, udělám si tě k obědu ty zrádče opeřená, jakto žes mě nevzbudil!‘‘ Křičela rozlíceně, zatímco odkopla peřinu na stranu a v dlouhé bílé noční košili pobíhala kolem, aby na sebe našla sukni, halenku a utíkala sesbírat vejce do kurníku, která měla podle polohy slunce donést tak před hodinou na trh.
,,Už nikdy nebudu běhat bez snídaně na trh a ještě k tomu s vajíčkama!‘‘ vysoukala ze sebe přerývaně s rudou tváří, sundala si ze zad nůši a opřela se zády o dřevěný trám prázdného stánku aby se nezhroutila k zemi. V tom jí doběhli strážníci v kroužkových košilích a otvory v kovových helmicích šla vidět jejich přísně stažená obočí.
,,Co to tady provádíte, slečinko? Jak to vypadáte, ze sukně vám trčí kus halenky, boty nemáte a ty vlasy ráno neviděly hřeben. Kde si myslíte, že jste? To nevíte, že na trh můžete pouze jako ze škatulky? Neznáte snad nařízení nebo co? A kam utíkáte s tou nůší, komu jste jí ukradla!‘‘ Zasypali jí hromadou otázek, div se nepřekřikovali, a ani nepočkali, až nabere dech. Uřícená Doubravka si zastrčila halenku, shrnula si pramen vlasů ze zpoceného čela a přinutila se k tomu, aby se postavila rovně a zdvihla bradu.
,,Páni strážníci... jsem velmi ráda za to, jak strážíte bezpečí trhu v královském městě, ale račte mě vyslechnout. Jmenuji se Doubravka a dodávám pro trh vajíčka, jak si můžete povšimnout v nůši a...“
,,Co nám to tady věšíte bulíky na nos? To nám může říct každý! Do šatlavy s vámi, cácorko ulhaná! Trh začal před dvěma hodinami. To neznáte nařízení? Kdo pozdě příjde na trh prodávat, zboží sebou ani nemusí tahat! Nic nebude. S námi pudete.‘‘ Popadli jí oba za ruce, každý z jedné strany a táhli jí s sebou. Řídnoucí dav lidí se za ní s podivem koukal, ani jeden se jí nezastal, i když někteří jí vídali každý den vejce prodávat.
Ubohou Doubravku dva strážníci strčili do zatuchlé podzemní místnosti vystlané slámou, až upadla a málem si natloukla koleno o kámen. Zarezlé mřížové dveře za ní se skřípotem zapadly a jeden ze strážníků je zamknul velkým klíčem. Jejich kroky a frkání se rozléhaly vlhkou chodbou do ztracena. Přes nohu jí přeběhla myš, Doubravka vykřikla, vyskočila na nohy, až se praštila hlavou o nízký strop a svalila se zpátky na zem s bolestným zavytím.

Tato pohádka vznikla k programu na jeden Uniskejp. Je schválně nedokončená.. projevíte-li však zájem, třeba mě to namotivuje, abych jí dokončila!

Žádné komentáře:

Okomentovat